Klantvraag: Mogen honden groenten eten?

We krijgen regelmatig goede vragen in onze mailbox, zo ook de vraag van Paulien van Akker uit Heerhugowaard, Nederland. Zij vroeg ons of honden eigenlijk wel groenten mogen eten, en welke. We bespraken dit met dierendeskundige Ulrike von der Crone in haar praktijk in Hoboken. Lees het antwoord in deze blog post!

"Het antwoord is simpel", vertelt Ulrike ons. "Ja, honden kunnen volledig veilig veel soorten groenten eten, naast een uitgebalanceerd basisdieet", vervolgt ze. "Er bestaan zelfs volledig plantaardige hondenbrokken waarin groente verwerkt zitten, let wel op welke groenten je je hond geeft".

Groente en honden, een goede balans

Honden zijn alleseters, wat wil zeggen dat ze zowel dierlijk als plantaardig materiaal in hun dieet kunnen opnemen. Groenten kunnen veel voordelen in de gezondheid hebben voor een hond. Groenten bevatten bijvoorbeeld relatief weinig calorieën  en kunnen extra koolhydraten, vezels en voedingsstoffen bevatten voor extra energie.

"Een uitgebalanceerd dieet voor uw hond is echter altijd belangrijk om mee te beginnen voor u groenten aan uw viervoeter zijn dieet toevoegt. De meeste merken van hondenvoer zouden al voedingsstoffen  en vitamines moeten bevatten om de hond gezond en fit te houden", legt dierendeskundige Ulrike ons uit. "Daarom is het, net als bij fruit, belangrijk om groenten als snack aan uw hond te geven, en niet meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid voedsel welke u op dagdagelijkse basis geeft".

"Verder is het van belang om hierover te spreken met uw dierenarts wanneer u specifiek advies over het dieet van uw viervoeter wilt bespreken. De hoeveelheid extra voedsel dat een hond mag krijgen op dagdagelijkse basis kan namelijk variëren, geheel afhankelijk van de leeftijd, het energieniveau en ras van de hond", voegt Ulrike von der Crone toe.

Klantvraag: Mogen honden groenten eten? - Hondenhoek Online Blog

Hoe te starten met geven van extra voeding aan uw hond?

Wanneer u begint met het geven van (rauwe) groenten aan uw hond, begin steeds met kleine hoeveelheden, een grote verandering in het dieet kan namelijk de maag van een hond gaan irriteren. Wanneer u start, snijdt de groente in kleine en hapklare stukken. Stomen of blancheren maakt het gemakkelijker verteerbaar voor uw hond. Daarnaast kunt u ook ervoor kiezen om te starten met gepureerde of geraspte groente en deze door het normale voer van uw hond te serveren.

"Een tip welke ik regelmatig gebruik, zeker in de zomer, ijsblokjes van gepureerde groente maken, dit samen met ongezouten hondvriendelijke bouillon. Zo is het heerlijk verkoelend voor de hond, en tegelijkertijd een kleine portie groente om er aan gewoon te raken!", vertelt Ulrike ons met een grote lach op haar gezicht.

Welke groenten zijn gezond voor een hond?

Ook vroegen wij aan dierendeskundige Ulrike von der Crone uit Hoboken welke groenten nu eigenlijk gezond zijn voor een hond. Welke groenten kan men het best mee beginnen wanneer zij een gezonde snack aan hun trouwe viervoeter willen geven?

"Hier heb ik een lijst voor opgesteld, welke ik mijn klanten altijd graag geef", legt Ulrike ons uit terwijl ze tussen haar documenten speurt naar het juiste document. Even later schuift ze een A4 onze kant in en geeft ons vol trots verdere uitleg bij het document.

"Deze lijst geeft een goed voorbeeld voor een goed begin met groenten als snack geven. Zo hebben veel van deze groenten een laag gehalte aan calorieën en kunnen ze een gezonde aanvulling zijn op het normale dieet. Bovendien zijn ze veilig voor honden om te eten en bevatten veel extra vitamines en mineralen", voegt Ulrike von der Crone toe.

Gezonde en veilige groenten voor honden:

 • Wortels
 • Komkommer
 • Pompoen
 • Selderij
 • Asperges
 • Spinazie
 • Courgette
 • Zoete aardappel
 • Erwten (gepureerd serveren is veilige optie, zodat uw hond niet kan stikken)
 • Maïskorrels (idem, gepureerd serveren is veilige optie)

Klantvraag: Mogen honden groenten eten? - Hondenhoek Online Blog

Welke groenten zijn niet gezond voor honden?

Naast gezonde groenten, zijn er ook groenten welke u uw hond beter niet kunt voorschotelen, ze kunnen namelijk giftig zijn voor honden. 

 • Uien
 • Knoflook
 • Onrijpe tomaat
 • Rabarber
 • Noten
 • Elke groente of fruit met grote pitten, zoals avocado
 • Paprika (beter vermijden) 

Klantvraag: Mogen honden groenten eten? - Hondenhoek Online Blog

Stuur uw vraag in

Heeft u een vraag over uw viervoeter, het gedrag van uw hond of een vraag met betrekking tot hygiëne en verzorging van honden? Stel uw vraag in het online formulier en wellicht beantwoorden wij deze!

[Bron] 


Partager ce message:


Hondenhoek Blog Rian de Boer De online winkel voor hond en baasje Nieuws

Maak kennis met Rian de Boer

Rian (54) is werkzaam bij Hondenhoek.com sinds 2021 en is expert in blog- en nieuwsitems schrijven voor de online hondenwinkel. In haar vrije tijd danst ze graag de tango en is vaak te vinden op haar plezierboot in Goes, Nederland.

← Message plus ancienMessage plus récent →


Heeft u vragen? We staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen over onze producten, of hulp nodig bij bestellen? Neem contact met onze klantenservice op!

Wij zijn vandaag^ beschikbaar van 09:30 uur tot 16:30 uur.