Klantvraag: Mag mijn hond fruit eten?

Wij krijgen geregeld mooie en interessante klantvragen in onze inbox. Met behulp van een deskundige gaan wij vandaag opnieuw een klantvraag beantwoorden! Welke fruitsoorten mag een hond eten; en welke zeker niet? Tijd om hier antwoord op te geven! 

Op 5 augustus 2020 stuurde Ineke Mertens ons een mail. Zij heeft thuis een nieuwsgierige teckel rondlopen en sinds te komst van haar viervoeter vroeg zij zich af of haar Bobbie fruit mag hebben, maar misschien nog belangrijker, welke fruitsoorten zeker niet. Wij bezochten het kantoor van voedingsdeskundige Dr. Mathilde Paula om verduidelijking op deze veelgestelde vraag te krijgen.

Welke soorten fruit mag mijn hond eten?

Een hond mag zeker fruit eten, toch moet u voorzichtig zijn met sommige fruitsoorten daar deze giftig zijn voor honden. Net als voor mensen, is fruit ook gezond voor onze viervoeters. Er wordt gesuggereerd dat het eten van fruit het risico van een beroerte tot 50% zou kunnen verminderen. Maar voor de vitaminen moet u het niet laten. Honden maken zelf Vitamine C aan en kan dit niet uit fruit halen zoals wij mensen. Mocht u toch uw hond wat fruit willen geven, geef dan kleine stukken fruit, deze zijn gemakkelijker te verteren. 

Een veel gegeten fruitsoort is een druif, geef deze echter nooit aan uw hond, deze zijn giftig voor honden en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond. U kunt eventueel ook groenten aan uw hond geven, maar doe dan wel licht verteerbare groenten geven, hiermee voorkomt u dat uw hond de groente terug zal uitbraken. Een hond heeft niet de nodige enzymen om groenten goed te kunnen verteren.

Blog kopen hondenbed donut zacht fluffy

"Maar mijn hond eet graag fruit!"

Voedingsdeskundige Dr. Mathilde Paula hoort dit maar al te vaak. "Het moet zeker geen gewoonte worden, honden hebben het eigenlijk niet nodig. Als een baasje de hond dan toch graag fruit wil geven, moeten het kleine beetjes zijn en zeker geen gewoonte worden. Geef ze in de zomer bijvoorbeeld een stukje watermeloen voor extra vocht, maar maak er geen gewoonte van. Als het baasje vaker fruit geeft aan de hond, natuurlijk vinden honden het dan lekker en zo sluipt de gewoonte er al snel in. Let goed op welke fruitsoorten honden mogen hebben en zo houden hondenbaasjes goed rekening met wat een hond al wel en niet mag hebben. En uiteraard, kleine stukjes."

Gezondheid van de hond is het belangrijkst

Hoewel het dus niet direct schadelijk is, houd altijd goed rekening met de gezondheid van uw hond. Zo zijn kleinere honden vaak gevoeliger voor verschillende soorten fruit vergeleken met grotere honden. Sommige fruitsoorten zijn giftig voor honden en kunnen hier serieuze gezondheidsklachten van oplopen, let hier goed mee op! 

"Er zijn toch genoeg fruitsoorten welke honden wel mogen hebben, denk aan veel gegeten fruitsoorten als aardbeien, appels, bananen, sinaasappels, meloenen, peren, perziken, komkommers, maar ook bessen als bosbessen, veenbessen en frambozen mogen honden zeker hebben", legt Dr. Mathilde Paula ons uit.

Mondmasker Mondkapje kopen hond corona online

Geef uw hond geen fruit met pit!

Dr. Mathilde Paula legt ons duidelijk uit dat honden nooit, maar écht nooit fruit met pit mogen eten. "Verwijder deze altijd. Het eten van pitten, van bijvoorbeeld kersen, perziken, pruimen of avocado, kunnen ernstige gezondheidsproblemen zoals duizeligheid, paniekaanvallen en kortademigheid veroorzaken. Daarnaast kan het de ademhaling belemmeren en tot een hartstilstand uitkomen. Verwijder daarom altijd alle pitten uit het fruit, ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Helaas komen altijd nog baasjes met de hond op de spoed binnen."

Voedingsdeskundige Dr. Mathilde Paula gaf ons nog een opsomming van fruitsoorten welke honden wél en vooral niet mogen eten.

Deze fruitsoorten mogen honden wel eten:

 • Aardbeien
 • Ananas
 • Appels
 • Frambozen
 • Kiwi
 • Komkommer
 • Mango
 • Meloenen
 • Peren
 • Perziken
 • Pruimen
 • Sinaasappels
 • Watermeloen
 • Veenbessen

Deze fruitsoorten mogen honden vooral niet eten:

 • Avocado
 • Druiven
 • Kersen
 • Tomaten

 Hondenliefde blog online winkel hond

Stuur uw vraag in

Heeft u een vraag over uw viervoeter, het gedrag van uw hond of een vraag met betrekking tot hygiëne en verzorging van honden? Stel uw vraag in het online formulier en wellicht beantwoorden wij deze!

[Bron]


Partager ce message:


Hondenhoek Blog Niek Uitenbos De online winkel voor hond en baasje Nieuws

Maak kennis met Niek Uitenbos

Niek Uitenbos (37) is een gedreven man. Samen met zijn voormalig levenspartner Vaya Simons zette hij in 2014 de webwinkel op, en hedendaags voert hij het werk nog altijd met dezelfde passie uit, vandaag de dag vanuit het prachtige Wallonië (België).

← Message plus ancienMessage plus récent →


Heeft u vragen? We staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen over onze producten, of hulp nodig bij bestellen? Neem contact met onze klantenservice op!

Wij zijn vandaag^ beschikbaar van 09:30 uur tot 16:30 uur.