Klantvraag: Mijn hond eet gras, is dit normaal?

Geplaatst door Rian de Boer op

We krijgen regelmatig interessante vragen in onze mailbox, zo ook de vraag van Anita Lejeune uit Antwerpen, België. Het viel haar op dat haar hond regelmatig gras eet en maakte zich zorgen of het schadelijk is. We bespraken dit met dierenarts Anoek De Leeuw. Lees het antwoord in deze blog post!

"Wanneer uw hond regelmatig en veel gras eet, kan dit betekenen dat uw hond een darmprobleem heeft, maar het kan ook simpelweg onschuldig zijn omdat ze de smaak van jong gras lekker vinden", legt Anoek uit.

Help! Mijn hond eet gras. En nu?

Het kan soms, zeker bij een eerste hond in huis, wat schrikken zijn. Uw hond eet gras, maar waarom? "Het ene ras eet misschien wel vaker gras dan het andere. Veel dierenartsen zeggen direct dat het te maken heeft met darmproblemen", legt dierenarts Anoek De Leeuw uit, "Maar het kunnen meer redenen dan deze zijn", voegt ze hier aan toe. 

Het eten van gras kan voor iedere hond verschillende en meerdere oorzaken hebben. Een puppy kan zo gras eten uit speelsheid, terwijl een volwassen hond het nodig kan hebben wegens verschillende redenen. "Honden zoeken vaak nieuwe dingen, zeker puppies, die willen nieuwe dingen ontdekken via hun bek en tandjes. Voor puppies is dit vaak het geval, terwijl in verschillende gevallen voor volwassen honden het als braakreflex werkt bij darmproblemen", legt Anoek ons uit. 

Klantvraag: Mijn hond eet gras, is dit normaal? - Hondenhoek Blog

Kieskeurig voor gras

Als mens letten we er wellicht niet op, maar een hond kiest zijn gras goed uit. Dit heeft namelijk te maken met het soort gras, dunne grasspietjes en een ruwer grassoort, legt dierenarts Anoek De Leeuw ons uit.

"Honden zoeken specifieke grassprietjes uit om op te eten. Jong gras zijn kleine sprietjes en heerlijk als dessert of aperitief. Ze zijn namelijk goed sappig en zoet, en honden vinden dit enorm lekker! Wanneer een hond op zoek naar naar grovere bladen of gras met haartjes, dan is er een grote kans dat de hond laat heeft van de maag of met maagzuur te kampen heeft, of in sommige gevallen darmproblemen heeft. Deze blaadjes gras hebben een ruwe kant, deze schuurt tegen de maagwand en wekt een braakreflex op, waardoor de hond direct van het probleem af kan zijn." 

Opgelet bij het eten van gras

"Let in de herfst, lente en zomer wel goed op wat uw hond eet", voegt Anoek toe. "In deze seizoenen vallen ook eikels van de bomen en sommige hondenrassen zijn hier zot op, maar kunnen slecht zijn voor honden en in ernstige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn. Daarnaast, zeker in de zomer, vallen sommige eikenprocessierupsen van de bomen, wanneer de hond dit eet samen met wat gras, kan het voor serieuze gezondheidsklachten zorgen."

Klantvraag: Mijn hond eet gras, is dit normaal? - Hondenhoek Blog

Darmproblemen bij een hond

Eet uw viervoeter herhaaldelijks of zelfs dagelijks gras? Eenmalig of zo af en toe gras eten is niet ernstig, maar wanneer dit vaker gebeurt kan er wellicht iets aan de hand zijn. Als uw hond darmproblemen heeft, kan uw hond hier goed last van hebben.

"Wanneer honden regelmatig gras eten, kan het een aandoening hebben, wellicht IBD, Inflammotory Bowel Desease, een chronisch darmprobleem. Ik kan alleen maar aanraden een bezoek aan de dierenarts te brengen. Zo kan er een onderzoek gedaan worden en voorkomt u mogelijks onverwachte kosten", legt dierenarts Anoek De Leeuw aan ons uit. 

stuur uw vraag in

Heeft u een vraag over uw viervoeter, het gedrag van uw hond of een vraag met betrekking tot hygiëne en verzorging van honden? Stel uw vraag in het online formulier en wellicht beantwoorden wij deze!

Klantvraag: Mijn hond eet gras, is dit normaal? - Hondenhoek Blog

 

[Bron] 


Deel dit bericht


Maak kennis met Rian de Boer

Hondenhoek Blog Rian de Boer De online winkel voor hond en baasje Nieuws

Rian (54) is werkzaam bij Hondenhoek.com sinds 2021 en is expert in blog- en nieuwsitems schrijven voor de online hondenwinkel. In haar vrije tijd danst ze graag de tango en is vaak te vinden op haar plezierboot in Goes, Nederland.

Meer posts geschreven door Rian← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Populaire posts

Alle posts

Heeft u vragen? We staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen over onze producten, of hulp nodig bij bestellen? Neem contact met ons op! We staan iedere werkdag, vrijdagmiddag én zaterdagochtend klaar voor u!

Team Support Slaaphoek Klantenservice voor vragen bij dekbedden kopen!

Wij zijn vandaag beschikbaar van 08:00 uur tot 12:00 uur