Klantvraag: Hoe bijtende puppy afleren - Hondenhoek.com Blog - Online

Klantvraag: Hoe leer ik het bijten van mijn puppy af?

Rian de Boer

Wij krijgen geregeld klantvragen in onze inbox. Met behulp van een deskundige gaan wij vandaag opnieuw een klantvraag beantwoorden! Hoe uw puppy het bijtgedrag af te leren? Lees het antwoord in deze blog post! 

Op 3 januari 2022 stuurde Laura Everaert ons een bericht. Sinds kort heeft zij een Golden Retriever pup in huis en hoe schattig Romy lijkt, ze wil soms aanvallen en vooral bijten. Laura vraagt zich af hoe dit te voorkomen en af te leren. Samen met hondenpsychologe Leonie Maes hebben wij deze vraag nader bekeken. Laura - goed nieuws. Wij hebben een antwoord op deze vraag voor u!

Schattige puppy op grond met speeltje kauwen bijten afleren training online

Bijtende puppy's, de nachtmerrie van ieder baasje

U heeft lang gedroomd over gezellig knuffelen en wandelen met uw nieuwe viervoeter en bent er zeker van dat jullie de beste vrienden zullen worden. Maar dan ontpopt uw nieuwe puppy tot een heuse bijtende hyena. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig geen reden tot paniek. Samen met de expert leggen wij uit waarom puppy’s bijten en vooral, hoe het te voorkomen en afleren!

Waarom bijten puppy's?

Puppy’s zijn net als mensen wanneer ze baby zijn, ze ontdekken de wereld voor een groot deel door hun mond te gebruiken, of in het geval van honden, zijn bek. Ze voelen de textuur van verschillende objecten en voorwerpen en checken zo of iets eetbaar is of niet. Ze zullen dan ook maar al te graag uw vingers willen ontdekken en de pijpen van uw jeans. Maar met de kleine en vooral scherpe puppytanden kan dat ontdekken pijnlijk zijn, ook al bedoelt je puppy er niet direct iets verkeerds mee.

Bij sommige rassen, denk aan een Border Collie of Australian Shepherd, is het bijtgedrag ook in de hond gefokt. Deze rassen zijn namelijk gefokt om schapen en koeien te hoeden, waarbij ze af en toe een beet gebruiken om het vee de juiste kant op te krijgen. Puppy’s kunnen dit gedrag dan ook uitproberen op mensen.

Bijtgedrag is in veel situaties een natuurlijk hondengedrag en is vooral en zeker bij puppy’s geen teken van directe agressie. Maar in huis kan dit gedrag natuurlijk als onwenselijk worden ervaren. Vooral als u kleine (klein)kinderen over de vloer heeft. Gelukkig kunt u hier gemakkelijk iets aan doen.

PETZZ Bandieten Piep Knuffels - Stoere knuffels voor uw honden - Koop
PETZZ™ Bandieten Piep KnuffelsVerkrijgbaar vanaf € 16,95

Wanneer stopt het bijten van mijn puppy?

"Een puppy zal niet van zichzelf stoppen met bijten, maar het moet leren hoe ver hij kan gaan en wanneer te stoppen", legt expert Leonie Maes ons uit. "Als de puppy lang genoeg bij zijn moeder blijft (minimaal 8 weken) zullen de moeder en de broertjes en zusjes al wat controle over zijn beet hebben geleerd. Dat gebeurt namelijk tijdens het spelen. Als de puppy te hard bijt, zal het pijn doen en zullen de andere honden piepen om te laten weten dat het pijn doet."

Als de puppy dan niet stopt met bijten, zal moederhond ingrijpen en corrigeren. Als de puppy bij u komt wonen is het dan ook belangrijk dat de lessen welke moederhond aan is begonnen, worden opgevolgd door u. In het begin kan het bijten misschien schattig lijken, maar als uw hondje eenmaal uitgegroeid is tot volwassen hond is het vervelend gedrag en kan soms tot gevaarlijke situaties leiden.

Wolkenknuffel
WolkenknuffelVerkrijgbaar vanaf € 9,95

Hoe kan ik het bijtgedrag van mijn puppy afleren?

Om het bijten van een puppy af te leren is het belangrijk om direct te beginnen. Dan is het het duidelijkst voor de puppy en zal hij het het snelst leren. Maak dan ook geen spel van het bijtgedrag maar laat direct weten dat het ongewenst gedrag is. Bedenk dat uw puppy u geen pijn wilt doen, maar gewoon nog niet zo goed weet wat wel en wat niet mag.

“Ga uw puppy zeker niet straffen door slaan of knijpen, zoals ouderwetse hondenboeken soms aanraden”, vervolgt hondenexpert Leonie Maes. “Uw nieuwe puppy zal daar alleen maar van leren dat hij bang moet zijn voor uw handen, omdat die hem pijn doen. Wel kunt u een aantal eenvoudige stappen volgen om te leren dat hij niet mag bijten.”

1. Grijp direct in als uw puppy besluit te bijten

Als u een trekspel speelt met uw hond en uw puppy besluit te bijten, grijp meteen terug en roep “au”. Hiermee, wanneer u het hard genoeg roept, zal de puppy stoppen met wat hij doet en zal stapsgewijs leren dat het gedrag ongewenst is. Let wel op dat u roept en niet gaat schreeuwen tegen uw puppy. Gebruik het best een hoge stem, omdat honden ook piepen als ze pijn hebben.

Ook belangrijk is direct te stoppen met spelen. Leg uw handen plat op de grond of ga met de armen over elkaar zitten, zodat het voor uw puppy duidelijk is dat het spel over is. Als hij toch probeert verder te spelen, negeer uw hond voor een minuut. Pas als uw puppy terug rustig geworden is en niet meer wil bijten, kunt u het spel hervatten. Uw hond moet immers doorhebben dat bijtgedrag niet gewenst is. In een later stadium kunt u er ook een commando als “niet bijten” aan koppelen.

2. Vervang het object waarin gebeten wordt

Omdat bijten voor honden een natuurlijk gedrag is, heeft ook je puppy af en toe de behoefte om te bijten en kauwen. Het bijten helemaal afleren zal dan ook moeilijk worden. Maar het kan wel geleerd worden waar uw viervoeter wel en niet in mag bijten.

“Als uw puppy in uw hand of jeans bijt, ga een alternatief aanbieden. Haal je hand of uw jeans uit de bek van uw hond en vervang het met een speeltje. Denk aan een flostouw of piepspeeltje. Deze manier gaat bijten leuk worden en leert uw hond al snel dat een speeltje leuk is om in te bijten en uw vingers niet”, legt Leonie Maes uit. 

Octopussy Piepspeeltje - Speelgoed voor honden online - Hondenhoek.com
Octopussy PiepspeeltjeVerkrijgbaar vanaf € 16,95

3. Puppy's hebben veel slaap nodig

Puppy’s hebben daarnaast veel slaap nodig. Als ze niet voldoende rust krijgen en moe beginnen te worden, dan kunnen ze al snel vervelend worden. “Op zo’n moment luisteren ze dan slecht en weten ze al snel niet meer van ophouden”, legt Leonie Maes ons vervolgens uit. “Het beste is om dan gewoon uw puppy in een afgesloten bench of hok te leggen en een paar uur te laten slapen. Op deze manier kan uw hond heerlijk tot rust komen en alle prikkels van die dag verwerken.”

4. Leer uw puppy los te laten

Om het bijten af te leren kan u uw puppy commando’s leren. Commando’s zoals “stop” en “los”, gevolgd door een speeltje in de bek te geven en goed laten vasthouden. “Vervolgens kan je een heerlijke verwennerij als een snoepje voor zijn neus houden. Als het speeltje losgelaten wordt, zeg je “los” en geeft u het snoepje. U kunt hiermee ook met een clicheer werken. Het klikkende geluid zal opwekkend werken en weet uw hond naar u te luisteren. Wanneer het snoepje opgegeten is, kunt u het speeltje teruggeven. Deze training werkt razendsnel, uw puppy zal snel weten dat loslaten een beloning betekent”, legt expert Leonie Maes ons uit.

Wanneer het succesvol is en het speeltje terug bij uw puppy is, kunt u u omdraaien en het zo eens proberen. Daarnaast is het commando “los” ook een geweldig commando wanneer uw hond iets vastpakt wat niet van hem is, of wanneer u op straat bent en uw puppy iets van straat pakt. Het is het beste om uw puppy eerst het commando goed aan te leren, voor u het mengt met eventuele trekspelletjes. Zo kunt u het beste zelf beslissen wanneer het spel stopt.

5. Blijf consequent

“Mijn laatste tip is wellicht het belangrijkste bij de opvoeding van puppy’s”, voegt Leonie Maes toe. “Blijf consequent. Honden begrijpen niet, wanneer ze bijten het soms bestaat wordt en soms wordt toegelaten. Als het niet duidelijk is, zullen ze blijven proberen of het bijten op dat moment mag of niet.”

Doordat u duidelijk blijft met uw puppy tijdens de training, zullen ze sneller begrijpen dat bijten in u, uw kleding en meubels niet toegelaten is en waar het wel in mag. Zodra hij het begrijpt dat bijten niet de bedoeling is, zal uw puppy er daarna mee stoppen. Uw viervoeter wil u tenslotte niet teleurstellen.

Stuur uw vraag in

Heeft u een vraag over uw viervoeter, het gedrag van uw hond of een vraag met betrekking tot hygiëne en verzorging van honden? Stel uw vraag in het online formulier en wellicht beantwoorden wij deze!

PETZZ Bed voor Honden Deluxe - Lekker op de bank - Hondenhoek.com
PETZZ™ Bankbed voor Honden DeluxeVerkrijgbaar vanaf € 39,95

[BRON]

Terug naar blog
 • Trendy Hondennamen voor Teefjes in 2024 - Hondenhoek Online Blog

  Trendy Hondennamen voor Teefjes in 2024

  Welkom bij onze nieuwste gids voor trendy hondennamen, speciaal samengesteld voor de charmante teefjes onder ons. Het verwelkomen van een nieuwe hond in uw leven is altijd een bijzondere gebeurtenis,...

  Trendy Hondennamen voor Teefjes in 2024

  Welkom bij onze nieuwste gids voor trendy hondennamen, speciaal samengesteld voor de charmante teefjes onder ons. Het verwelkomen van een nieuwe hond in uw leven is altijd een bijzondere gebeurtenis,...

 • Trendy Hondennamen voor Reutjes in 2024 - Hondenhoek online Blog

  Trendy Hondennamen voor Reutjes in 2024

  Welkom bij onze meest recente gids voor trendy hondennamen, speciaal samengesteld voor de stoere viervoeters onder ons. Een nieuwe hond verwelkomen in uw leven is altijd een bijzondere gebeurtenis, en...

  Trendy Hondennamen voor Reutjes in 2024

  Welkom bij onze meest recente gids voor trendy hondennamen, speciaal samengesteld voor de stoere viervoeters onder ons. Een nieuwe hond verwelkomen in uw leven is altijd een bijzondere gebeurtenis, en...

 • Pootje voor Pootje: Levensvreugde bij Minder Mobiele Honden - WOEF Nu Hondenhoek online Blog

  Pootje voor Pootje: Levensvreugde bij Minder Mo...

  In de wereld van onze minder mobiele harige vrienden schuilt een ongekende moed en vastberadenheid. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij onbelemmerd van het leven kunnen...

  Pootje voor Pootje: Levensvreugde bij Minder Mo...

  In de wereld van onze minder mobiele harige vrienden schuilt een ongekende moed en vastberadenheid. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij onbelemmerd van het leven kunnen...

1 van 3

Populaire producten

1 van 6