Klantvraag: Worden honden moe van blaffen?

Geplaatst door Niek Uitenbos op

Wij krijgen geregeld klantvragen in onze inbox. De volgende vraag vonden wij een zeer interessante vraag en zijn wij met behulp van een deskundige gaan onderzoeken en hebben een antwoord! Worden honden nooit moe van blaffen? Lees het antwoord in deze blog post! 

Op 14 juni 2020 stuurde Annemieke de Jong ons een bericht. Ze heeft net een nieuwe puppy aan de familie van vier toegevoegd en de puppy raakt maar niet gewoon aan de geluiden om zich heen en is soms minutenlang aan het blaffen zonder duidelijke reden waarom. Annemieke en haar familie vroegen zich daarom af, "Worden honden nooit moe van blaffen?", Samen met hondenpsychologe Leonie Maes hebben wij deze vraag nader bekeken. Annemieke - goed nieuws. Wij hebben een antwoord op deze vraag voor u!

Worden honden moe van blaffen?

Het is altijd nog heel moeilijk te begrijpen hoe lang het duurt voor een hond moe wordt van het blaffen. Experts kunnen nog niet zeggen dat er een nauwkeurige schatting is, maar zij hebben wel een beoordeling klaar liggen over het blafgedrag bij honden.

Honden zijn 's werelds populairste huisdier, maar velen weten niet hoe er in het begin mee om te gaan. Honden kunnen zeer complex zijn en de eerste levensjaren bepalen hoe het kenmerkend gedrag van de hond gaat zijn de rest van het leven. Een goede opvoeding is dan ook uiterst belangrijk.

De belangrijkste reden waarom honden blaffen

Net als bij mensen, kunnen honden ook bepaalde dwanghandelen hebben - maar ook psychiatrische problemen kunnen er toe leiden dat honden gaan blaffen. Ze kunnen ook, net als mensen, gevoelens hebben en deze via de mond uiten door te blaffen. Honden zijn, vergeleken met andere dieren, veel socialer. Ze hebben dan ook de wens om dicht bij mensen en andere honden te zijn. 

Het is gebleken dat honden vaak blaffen als ze alleen zijn. Het gebeurt zelden dat honden blaffen en blijven blaffen als het baasje thuis is, of als de hond gezelschap van een andere hond heeft. Ze kunnen blaffen vanwege hun lange eenzaamheid of anderszins, kunnen psychiatrische problemen hebben. Daarnaast blaffen honden ook naar andere kleinere dieren zoals katten wanneer ze zich in of rond het huis bevinden.

Waakhonden daarentegen kunnen in een herhaaldelijke lus van blaffen blijven wanneer ze in gevaar zijn of een verdacht persoon of activiteit in de buurt zien of voelen. Dit is om het baasje te waarschuwen en om deze persoon of activiteit te zien en actie te ondernemen. Waakhonden zullen dan ook blijven blaffen tot het gevaar geweken is. 

Lees verder onder de afbeelding.

Anti blaf trainer hondenwinkel kopen woef boetiek online hondenhoek

Hoe lang duurt het voor honden moe worden van te blaffen?

Een hond kan, wanneer het om bovengenoemde omstandigheden gaat, tot maar liefst 60 tot 90 minuten lang blaffen voor ze er moe van worden. Hoe ouder of kleiner de hond is, hoe korter het kan zijn. Kleinere en oudere honden blaffen over het algemeen minder lang, maar wanneer ze zich door een bepaalde omstandigheid bedreigd voelen, kan het geblaf niet meer te stoppen zijn. 

Vanuit het perspectief van de eigenaar is het nodig om de gedragshouding van de hond te begrijpen en het zo te trainen op een manier dat de hond niet meer continu zich verplicht voelt te blaffen.

Een hond van gemiddelde leeftijd en grootte kan tot 60 minuten blaffen. Als ze zich in een bedreigde omstandigheid bevinden, of vertonen een dergelijk gedrag of hebben psychologische problemen, kan dit oplopen tot 90 minuten. Dit is enkel op te lossen door persoonlijkheids- en kenmerkende training. 

Vermoeiend geblaf kan een probleem zijn. Met observatie en de juiste diagnose kan het probleem echter goed gecorrigeerd worden. Het is altijd goed om het probleem niet te negeren en er correct en snel mee te handelen. Dit voor het comfort van u en uw viervoeter. 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Wij zijn vandaag beschikbaar van 09:30 uur tot 16:00 uur