Hond opgesloten in een auto: Wat te doen?

Geplaatst door Anny Shah op

We kennen het allemaal wel, van zien of van horen: Een hond welke opgesloten is in een auto. Wat moet je vooral wel en niet doen? Want een stilstaande auto wordt op een zomerse dag nog snel een broeikas. Een honden welke opgesloten zit in een auto kan dan in snelle tijd oververhit en bewusteloos raken. Wat moet je doen als je dit ziet? Lees het snel in onze blog!

Waarom is een hond in opgesloten auto zo gevaarlijk?

Het lijkt vaak nogal onschuldig, een hond even een paar minuten in de auto laten zitten terwijl u even snel de winkel in gaat, toch is het veel gevaarlijker dan veel mensen zich beseffen.

Het duurt namelijk minder dan zes minuten voordat uw viervoeter in een warme auto een zonnesteek oploopt en kan sterven. Honden hijgen namelijk om zichzelf af te koelen en hun interne lichaamstemperatuur te reguleren. Omdat de binnentemperatuur van de auto in amper tien minuten kan verdubbelen, kan een hond bezwijken van de warmte voor zijn baasje terugkeert naar de auto.

Hond opgesloten in een auto: Wat te doen? - Hondenhoek Online Blog

 Helaas komt het hedendaags nog veel te veel voor, vooral in de zomermaanden. Daarom is het van essentieel belang om uw huisdier nooit in een afgesloten auto achter te laten, ook al denkt u maar een minuut weg te blijven. Niet alleen op zonnige dagen, maar ook op bewolkte en regenachtige dagen is het altijd afgeraden. Denkt u dat met de airconditioning aan en/of ramen open het wel goed is, denk goed nog eens na, want dit is niet het geval. Vanaf een buitentemperatuur van 15 tot 20 graden kan het al uiterst gevaarlijk zijn voor onze viervoeters.

Wat te doen als ik een hond in een auto aantref?

Wanneer u ooit een hond in een opgesloten auto aantreft, handel snel, want de tijd welke u neemt is van levensbelang.

Controleer als eerste of de deuren van de auto vergrendeld zijn. Noteer het merk, model, kleur en kenteken van de auto, of neem foto's met uw telefoon. Bel de dierenpolitie van het land waarin u bent of het noodnummer (112). Waarschuw personen en bedrijven in de buurt, mogelijk kunnen zij snel de eigenaar opsporen.

Wacht ten alle tijden op instructies van de politie voor u de ramen van een auto inslaat, doet u dit toch zonder de instructies omdat er een levensbedreigende situatie is, zorg voor getuigen of film het geheel. De verloste viervoeter moet direct naar de dierenarts voor een spoedbehandeling. Gebruik zeker geen ijspakken of los ijs om de hond te verkoelen, dit kan namelijk voor effecten als supersnelle onderkoeling leiden. In plaats van ijs te gebruiken, gebruikt u beter water of een met water verkoelde handdoek, bij voorkeur in de schaduw.

Hond opgesloten in een auto: Wat te doen? - Hondenhoek Online Blog

Hoe oververhitting van een hond te herkennen?

Een hond welke oververhit geraakt, gaat eerst hijgen en (overmatig) kwijlen. De hond wordt loom en apathisch. Wanneer de hond warm aanvoelt en rode slijmvliezen heeft, is de hond zeer waarschijnlijk oververhit. Uiteindelijk raakt de hond buiten bewustzijn. Een hond welke oververhit is, kan u verkoelen door kort te deppen met een koude, natte handdoel. Afgeraden is deze rond de hond te wikkelen, hiervan krijgen honden het juist alleen maar warmer. Maak de handdoek met regelmaat opnieuw nat en geef de hond altijd voldoende en kleine slokjes water.

Met de hond op vakantie?

Wanneer u toch de hond meeneemt in de auto, denk aan op vakantie gaan of naar de dierenarts, kies dan steeds voor een optimale route. Deze zijn wellicht langer, maar hiermee kiest u wel voor de meest hondvriendelijke locaties waar de hond mee kan en daarmee niet in de auto moet blijven zitten. Zorg altijd voor voldoende water in een makkelijke drinkfles

Hond opgesloten in een auto: Wat te doen? - Hondenhoek Online Blog

[Bron]


Deel dit bericht


Maak kennis met Anny Shah

Hondenhoek Blog Anny Shah De online winkel voor hond en baasje Nieuws

Anny Shah (36) is al 15 jaar gelukkig getrouwd, moeder van vier kinderen en drie honden. Haar leven draait één en al om honden én de perfecte service voor klanten. Anny is sinds eind 2019 eindverantwoordelijke voor onze klantenservice.

Meer posts geschreven door Anny← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Populaire posts

Alle posts

Heeft u vragen? We staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen over onze producten, of hulp nodig bij bestellen? Neem contact met ons op! We staan iedere werkdag, vrijdagmiddag én zaterdagochtend klaar voor u!

Team Support Slaaphoek Klantenservice voor vragen bij dekbedden kopen!

Wij zijn vandaag beschikbaar van 08:00 uur tot 12:00 uur