Hondenexperts: Waarom geeuwen honden?

Geplaatst door Niek Uitenbos op

Wij mensen doen het, zo ook honden. Geeuwen wanneer we moe zijn. Maar soms doen honden het ook zonder symptomen van luiheid of moeheid te vertonen. Is dit gevaarlijk, of dient u zich zorgen te maken? Wij laten graag een hondenexpert aan het woord het u duidelijk uit te leggen. Wij ontmoette dierenarts Dr. Wendy Claessen in haar praktijk net buiten Mechelen in België. 

Waarom geeuwen honden?

Ten eerste denk ik dat het duidelijk is dat wij, ook honden, allemaal geeuwen als we moe zijn, ook al weten we nog niet waarom. Als uw hond een lange dag heeft gehad of net wakker is geworden, slaperig of vermoeid is en gaapt, hoeft u niet veel verder te zoeken voor uitleg. Maar hier is een ander scenario waarbij vermoeidheid niet de schuld is. Honden geeuwen ook als ze gestrest zijn.

Meestal gaan deze geeuwen gepaard met andere tekenen van stress, zoals verlaagde oren, loensende ogen en gespannen spieren. Geeuwen is een van de tekenen waar ik naar op zoek ben als honden met elkaar omgaan. Stress komt onder deze omstandigheden veel vaker voor dan slaperigheid, dus als een hond om een ​​onbekende of assertieve persoon geeuwt, is het het beste om wat afstand tussen hen te leggen.

Lees verder na de afbeelding.

Hondenbed donut bed kopen online

Geeuwen als een vorm van communicatie tussen mens en hond wordt ook ondersteund door het fenomeen besmettelijk geeuwen. Honden kunnen zelfs menselijke geeuwen 'vangen', en studies hebben deze incidenten in verband gebracht met empathie. Er is zelfs ontdekt dat honden meer geeuwden wanneer ze werden blootgesteld aan het geluid van een bekende persoon die geeuwde, zélfs bij afwezigheid van deze persoon, in vergelijking met het geluid van een onbekende persoon die geeuwde.

Geeuwen heeft verschillende functies

Ik vermoed dat geeuwen verschillende functies heeft. Het begon waarschijnlijk als een fysiologisch proces, misschien om onze longen vollediger uit te breiden als we moe zijn en oppervlakkiger adem te halen dan wanneer we alert en actief zijn. Toen begon het een rol te spelen in de communicatie, grotendeels zoals plassen en ontlasting in de eerste plaats een fysiologisch proces voor honden is, maar ook wordt gebruikt als communicatiemiddel via geurmarkering.

Ik heb echter nog steeds een vraag. Waarom geeuwde ik mijn dwaze kop terwijl ik dit bericht heb geschreven? Natuurlijk ben ik niet actief en ben ik een beetje moe, maar ik gaapte niet zoveel als ik een paar minuten geleden terwijl ik een ander bericht over een ander onderwerp schreef. Geeuwen tijdens het lezen van "geeuwen" is een algemeen erkende ervaring, en nu kan ik bevestigen dat het schrijven van het woord hetzelfde effect heeft.


Deel dit bericht


Maak kennis met Niek Uitenbos

Hondenhoek Blog Niek Uitenbos De online winkel voor hond en baasje Nieuws

Niek Uitenbos (37) is een gedreven man. Samen met zijn voormalig levenspartner Vaya Simons zette hij in 2014 de webwinkel op, en hedendaags voert hij het werk nog altijd met dezelfde passie uit, vandaag de dag vanuit het prachtige Wallonië (België).

Meer posts geschreven door Niek← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Populaire posts

Alle posts

Heeft u vragen? We staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen over onze producten, of hulp nodig bij bestellen? Neem contact met ons op! We staan iedere werkdag, vrijdagmiddag én zaterdagochtend klaar voor u!

Team Support Slaaphoek Klantenservice voor vragen bij dekbedden kopen!

Wij zijn vandaag beschikbaar van 09:30 uur tot 16:30 uur